Відео: 10 цікавих фактів про капусту


Чи знали Ви що капуста це овоч-брунька, що капуста може важити понад 60 кілограмів, а також що існують капусти які ростуть як деревах.


Факт 1

Капуста - це овоч-брунька, якщо розрізати на половину капусту і вегетативну бруньку, то вигляд буде однаковий, але не всі капусти овочі-бруньки (листова капуста кале, овоч-листя, кольрабі - овоч стебло, цвітна капуста - овоч суцвіття) Качан — велика брунька, є самою шкідливою частиною капусти, тому що саме в ній накопичуються різноманітні нітрати. 


​Факт 2

Місце походження капусти досі невідомо. Найімовірніше, з’явився цей овоч десь в Азії, але точніше вчені сказати поки не можуть. Декілька країн оскаржують один у одного право називатися батьківщиною капусти. Але, як видно, цьому питанню судилося залишитися відкритим. Дикі листові сорти капусти знайдені вченими на всіх континентах, окрім Антарктиди.


Факт 3

Величезну капусту зміг виростити Скотт Роб з США. Його дітище вагою 62, 71 кг було представлено на ярмарку в Алясці у 2012 році. Це не перше досягнення Скотта, раніше його овочі вже були занесені в книгу Гіннеса. Найбільша червоноголова лише 19кг.


Факт 4

Джерсійська капуста росте заввишки 3 м, може вирости до 6м, може сформувати ліс, а її стебла використовують для виготовлення палець на острові Джерсі в протоці Ла Манш - рідкісна Чудо капусту можна знайти тільки на Джерсі — найпівденнішому з Нормандських островів, в протоці Ла-Манш біля берегів Франції. Капуста, яка отримала назву «джерсійська», виростає заввишки до 3-4 м. Птахи, приймаючи її за дерево, на верхівках в'ють гнізда. Листя цієї капусти їстівні, але дуже тверді, хоча місцеві жителі використовують «дерев'яні» стебла, які йдуть на виготовлення тростин і деталей меблів. 


Факт 5

Капуста Кале (грюнколь, кучерява капуста, браунколь, брунколь, зелена або фіолетова листова капуста) не утворює качана. Вважається найбільш близькою до дикої капусти. Єдина капуста кале з якої роблять чіпси. Й секрет її в тому, що вона доволі довго зберігається та після морозів стає ніжнішою. Чіпси й справді смачні та дуже цікаві. 


Факт 6

Капуста брюссельська була виведена з листової капусти бельгійськими городниками. На їх честь Карл Лінней запропонував називати її брюссельською. Дрібні, завбільшки з волоський горіх, качанчики — це своєрідний розвиток бічних пагонів, які утворюються в пазухах листків. 


Факт 7

За хімічним складом капуста унікальна. За вмістом білків її можна порівняти зі шпинатом, кропом і петрушкою. Білокачанна поступається брюссельській і цвітній, але все одно помітно випереджає інші овочі, а вже по кількості вітаміну С наздоганяє апельсини, по вітамінах A, B, B1, K, PP і U йде нарівні з лимонами. У листовій капусті кальцію більше, ніж у молоці 02:15​ 


Факт 8

Біологічно рукола – це капуста, проте її вживають, як пряність або салатну зелень. 


Факт 9

Капуста Мізуна - японська капуста, яку дуже часто називають японською гірчицею за її специфічний гірчичний смак, не утворюючи качан, а росте розеткою прикореневих листків.

Факт 10

Пекінська капуста з ботанічної точки зору це ріпа, інша назва — петсай. Найвідоміше блюдо з неї — кімчі — отримують закваскою. Слово «капуста» походить від давньогрецького «капутум» (голова), що підкреслює своєрідну форму цього овоча.

Коментарі
-->